maandag 19 december 2011

Rouw is ook bij ontslag of arbeidsconflict een belangrijke factor!



Rouw speelt een belangrijke rol in iemands leven om uiteindelijk verder te kunnen. Het is een proces waarin emoties worden doorgewerkt en er langzaam aan een nieuwe werklijkheid wordt gewend voordat de blik op de toekomst kan worden gericht. Bij echtscheidingen is bekend met dat rouw een belangrijke rol speelt en er voor kan zorgen dat de (ex)partners moeilijk met elkaar kunnen communiceren.
Die zelfde gevoelens spelen ook bij ontslag of bedrijfsbeeindiging. De vraag "hoe nu verder zonder de ander?" kan de door ontslag bedreigde werknemers afhouden van het nemen van beslissingen. Ze zijn er gewoon nog niet aan toe want zitten ineens in een 'scheiding'. Dit terwijl de 'werkgever' al in een hele andere gemoedstoestand verkeert. Vaak wil hij dat de werknemer gaat meedenken over de vormgeving van het ontslag, echter is die nog vaak geschokt, verdrietig of boos en niet in staat al creatief mee te denken.

Vaak helpt het om in een mediation de invloed van rouw op de betrokkenen duidelijk te maken, om zo de communicatie te verbeteren. De rouwcurve van Kübler-Ross is een bekend instrument dat daarbij kan worden ingezet. . . .

maandag 12 december 2011

Ruzie werkt verslavend! De mediator helpt je afkicken.

Ruzie werkt verslavend. Ruziegenoten in een arbeidsconflict of echtscheiding draaien net als een aan drugs of alcohol verslaafde persoon voordurend in rondjes om hun probleem heen. Ze willen eigenlijk stoppen met ruziemaken, maar zijn als het ware verslaafd aan de hun bekende wijze van 'communiceren'. Ze vervallen net als de verslaafde voortdurend in oud gedrag omdat dit bekend terrein is, maar weten ook dat ruzie het probleem niet oplost maar juist verergert. Net als de verslaafde die wil stoppen met drugs of drinken weten zij niet hoe de negatieve spiraal te doorbreken. Ook ruziegenoten hebben hulp nodig. Ze zijn namelijk hun vrijheid aan het conflict verloren en moeten net als de verslaafde afkicken. In onderstaand flmpje van Boris van der Ham ....