woensdag 20 juni 2012

Liegen dat je barst. Hoe werkt het?

Weten of iemand liegt, is niet makkelijk. De meesten van ons kunnen amper 50% van de leugens herkennen. In tv-series, zoals 'Lie to me', kunnen ze dat op wetenschappelijke wijze doen. In werkelijkheid zijn wetenschappers daar al zo'n 50 jaar mee bezig en hebben ze nog niet heel veel vooruitgang geboekt.

Mensen vinden 'de waarheid spreken' uitermate belangrijk. Toch liegen we allemaal meerdere keren per dag maar verwijten het anderen als die liegen. Dat geeft vaak aanleiding tot conflict, zelfs in die mate dat de hulp van een mediator nodig is om de communicatie te herstellen.

De Britse psycholoog Aldert Vrij gebruikt inzichten uit de cognitieve psychologie om interviewtechnieken te verbeteren. De menselijke geest heeft, ondanks zijn indrukwekkende vermogens, een beperkte capaciteit voor de hoeveelheid informatie die we kunnen verwerken op een bepaald moment. Als je mensen vraagt om nog iets extra te onthouden, vergroot dat de cognitieve 'load' of druk die het verwerken van informatie hindert.